Lojo svenska seniorer

Lojo seniorer reste och firade jubilarer

05.01.2020 kl. 14:08

 

På våren gjordes en utfärd till Finlands flygmuseum och Fazer. År 2002 då föreningen fyllde 25 år gjorde man också en liknande utflykt. På Finlands flygmuseum kan man beskåda 72 flygmaskiner varav 22 glidflygplan.

I Vanda finns numera också Fazers besökscenter. Huset har utställningshallar, café och butik. Under rundturen i de eleganta utrymmena med glasväggar och mosaikbetonggolv kan man bl.a. gå in i ett växthus med kakaoträd. En enorm kaninskulptur stor som en liten bil var gjord av mignonägg. I slutet av turen fick man smaka på karameller under tidsbegränsning. Det enda som var kvar från tidigare Fazerbesök var godiskassen.

Sommarrresan 14 - 15 juni gick till Tammerfors och Tavastehus. 24 personer var med på resan. Första anhalt var Iittala glasbruk, där resenärerna fick bekanta sig med glastillverkningens intressanta skeden och besöka glasbutiken. I Tammerfors tillbringade vi dagen med att besöka Vapriikki med sin mångfald av utställningar. Lunch åts på stället innan färden fortsatte till Tammerfors ståtliga domkyrka. Övernattningen skedde på Scandic Aulanko.

Följande morgon fortsatte färden till Tavastehus slott, en mäktig byggnad med en 900-årig historia. Parola pansarmuseum i Hattula grundat 1961 bygger på militärhistoria i autentisk miljö.

Det bar hemåt, men först gjordes en avstickare till Heliga korsets kyrka i Hattula, som är den äldsta kyrkan i Tavastland. Det heliga korsets kyrka och Sankt Lars i Lojo anses vara syskonkyrkor med sina omfattande målningar.

Den 31 oktober firades födelsedagsfest. Jubilarernas sammanlagda ålder var 1147 år. De hyllades med en ros. Ingolf Backman och Anders Nyholm spelad

Viva Holm