Lojo svenska seniorer

Lojo svenska seniorers hemliga resa 28.10.2021

08.12.2021 kl. 14:33

Lojo svenska seniorers hemliga resa 28.10 2021

Starten för den efterlängtade hemliga resan som Rolf planerat startade i Lojo och gick sedan till Virkby för att alla 32 passagerarna skulle komma ombord på Wikströms buss. Som vanligt var Thomas vår lugna chaufför.

Resan började i fin höstsol, men när vi närmade oss kusten blev det dimma.

Ombord på bussen var guiden Torsti Salonen- Vi visste alltså att det skulle bli en intressant resa!

Vi åkte förbi Kastmäki i Virkby, där de första människorna i trakten döptes till den kristna tron av korsfarare. Det var inte alltid frivilligt. Där finns ett monument över denna händelse.

Vi fortsatte Täktervägen till Ingå centrum. Torsti är auktoriserad guide för Kungsvägen, så han berättade mycket om de olika platserna längs vägen. Vi fick också höra många olika anekdoter.

Färden gick vidare till Fagervik där vi fick höra en del om järnbrukets historia. Vi gjorde ett stopp för att besöka Fagervik kyrka. Kyrkan är en av tre privata kyrkor i Finland. Den är utan el och värme. Där finns Finlands äldsta tramporgel som fortfarande fungerar.

Resan fortsatte vidare på Kungsvägen till Snappertuna. Vi fick höra både historiska berättelser och nutida information om kommunsammanslagningar.

I Ekenäs gjorde vi ett stopp för en god lunch på restaurang Fyren, därefter rundtur i staden.

Färden fortsatte till Tenala där vi besökte den medeltida kyrkan. Den har lite annorlunda kyrkmålningar. Torsti berättade också om de olika föremålen och om släktvapnen som finns där.

Där fanns en träskulptur som tidigare höll upp predikstolen men den blev flyttad för den ansågs så skrämmande. Nu finns den placerad längst bak i kyrkan.

Dags att äntra bussen för fortsatt färd längs småvägar som många av oss inte åkt tidigare. Nästa mål var Fiskars där vi först fick en rundtur i bruket. Sedan kaffe med örfil i bokhandeln. Trots trångt utrymme fungerade serveringen så fint, alla fick sin örfil på assiett och därefter hämtade man kaffe. Nästan som skolbespisningen. Därefter fanns tid för shopping för den som ville.

Färden gick vidare till Antskog och därefter ut till Salovägen och via Svartå hem till Virkby och Lojo. Under färden berättade Torsti om olika gårdar, många med långa anor.

Trots att omgivningarna under resan var kända för många tror jag många fick lära sig mycket nytt. Tack för en fin resa och ett stort tack till Torsti för den fina guidningen.

Eva Skog