Lojo svenska seniorer

Hemliga resan till Hangö och Tenala 20.10.2022

25.10.2022 kl. 10:58

Kl. 9 väntade några ivriga seniorer i Virkby på Wikströms buss, som först tagit upp resenärerna från Lojo. Det var vilda gissningar vart vi var på väg; Kyrkslätt, Esbo, Salo, Hangö. Snart får vi veta!

I Karis vände vi mot Pojo, där vi körde förbi ”Puutarhatahvoset” och dess enorma trädgårdsodlingar.

Första stoppet gjordes i Tenala kyrka, där gick vi in och fick en kort guidning. Vi fick bl.a. veta att Tenala kyrka är bland de äldsta kyrkorna på Finlands fastland, åtminstone kyrkklockan är den äldsta på fastlandet fr. 1100-talet, det finns en ungefär lika gammal på Åland. Predikstolen är snidad av en lokal hantverkare 1655, alltså inget krigsbyte. På pelarna finns det unika målningar från 1675, det är inte vanligt i andra kyrkor. Vi kunde också se hur mörkt av sot det hade varit på väggarna innan renoveringen 1984-86. En liten provbit hade sparats nära taket.

Vi fortsatte en liten sträcka till Frimans lanthandel och restaurang Bakfickan där vi serverades kaffe och stora bullar. Innan resan fortsatte fanns det tid för inköp. I mångas kassar fanns det Tenalaost och en del prylar som kan vara bra att ha.

Därefter vände bussen mot Hangö där guiden Leena väntade på oss. Vi gjorde en rundtur i staden och fick information om Hangö förr och nu. Bl.a. åkte vi till Västra hamnen och Smörmagasinet. Finland exporterade smör till England och tillverkade istället margarin för de egna invånarna. Man fick mer pengar genom att sälja smöret till utlandet.

Vi fick också veta att en stor del av Finlands amerikaemigranter tog vägen via Hangö. Det var ju bekvämt när järnvägen gick till staden och då var det bara att kliva på båten om man hade biljett. Det finns också bevarat ett växlingskontor från den tiden.

Färden fortsatte genom staden och vi fick veta att bostäder och hus har stigit i pris och det är stor efterfrågan på bostäder. Många vill ha en andra bostad i Hangö som man kan distansarbeta ifrån. Det har ju blivit mycket vanligt under pandemin.

Vidare åkte vi förbi de fina spetsvillorna från 1800-talet, bl.a. den gröna Villa Tellina som har uppförts av Jacob Kronqvist som också har uppfört Kässä gård i Virkby.

Ett litet stopp utanför det anrika Hangö Casino. Här fanns tidigare en badanläggning men den bombades under kriget och byggdes inte upp igen. Restarangen har varit ganska nergången en tid men har nu med den nya ägaren fått ett upplyft och det har gjorts stora reparationer.

Vi stannade vid de fyra vindarnas hus som byggdes nära Mannerheims sommarhus. Han ville inte ha köket i samma hus som han bodde så han lät bygga det skilt från huset. Det används nu som sommarrestaurang.

Hangö vattentorn var tyvärr stängt för reparation, istället åkte vi till Tulluddsstranden och gick upp på några klippor för att beundra utsikten över horisonten. Därifrån såg vi Russarö, Hangö tullstation och hamnen med stora båtar. I vattnen utanför Hangö finns många vrak, för det är ett viktigt område där det utkämpats många strider.

Snart börjar magen kurra, men vi hann med en tur till Kapellhamnen och Hangöbyhamn och fick information om olika industrier, bl.a. Hyvons kalsongfabrik och Helkama cykel och kabelfabrik.

Vi stannade för en god buffe-lunch på restaurang Stranden.

När vi gick in i bussen berättade reseledare Rolf att bussen (som har en annan Rolf som chaufför) skulle fortsätta på den sista etappen av resan. Den gick till Lappvik frontmuseum där vi möttes av en pensionerad militär som berättade om museet och händelserna under vinterkriget då Finland måste evakuera Hangö och avstå området till Sovjetunionen. Invånarna måste evakueras från

staden på kort tid och frivilliga från bl.a. Sverige, den svenska bataljonen, hjälpte till. Harparskogslinjen med tankshinder byggdes för att hindra att sovjets arme skulle kunna ta sig vidare till Helsingfors. Det fördes många svåra strider i skärgården också. Vi lyssnade allvarligt på det han berättade, några hade minnen från den egna släktens historia, andra relaterade berättelserna till vad som nu händer i Ukraina. Tänk om dessa pengar skulle kunna användas till sjukvård, utbildning och mat istället!

Innan vi var hemma i Lojo stannade vi vid Wibox bageri för kaffe och/eller inköp av bröd.

Tack för en intressant dag, jag har i alla fall fått lära mig mycket som jag inte visste förut, man är aldrig för gammal för att lära sig nytt! Det skulle gärna få vara fler resenärer på våra resor, välkomna med!

Eva Skog